Jornades

Jornada «Empreses que sumen», tret de sortida de la campanya 8M: Molt per fer

En el marc del 8M, l’ODEE de la Cambra de Comerç de Barcelona ha celebrat la “Jornada Empreses que sumen”, tret de sortida de la campanya #MoltPerFer, on hem constatat que encara queda molta feina a realitzar per aconseguir la plena igualtat efectiva entre dones i homes.

Sílvia Bach presidenta de l’ODEE, ha inaugurat l’acte posant el focus en la formació en igualtat com a element clau per a la transformació de les empreses.

Una realitat menys encoratjadora del que voldríem, ha explicat la directora de l’ODEE, Carme Poveda, en presentar l’estudi “La Igualtat a les empreses: presència femenina, polítiques i percepcions”. Resultats de l’enquesta a les empreses catalanes que demostra que la presència femenina a l’entorn empresarial s’ha estancat, malgrat la percepció que la desigualtat s’ha reduït. El percentatge de dones directives és només del 24,3%, 0,6 punts més que el 2018. Carme Poveda ens ha introduït un nou terme que resumeix la situació: “criptogínia” (fenomen d’ocultació de les dones i referents femenins en diferents àmbits de la societat, especialment els de major prestigi).

Mar Gaya, fundadora d’Igualando i membre de l’equip directiu de l’Escola d’Igualtat, ha compartit una brillant ponència sobre com neutralitzar els privilegis masculins invisibles i la necessitat de factors claus per corregir els baixos de gènere, molt subtils, però a la vegada tan determinants. Una correcció indispensable per aconseguir una societat justa.

Per conèixer les polítiques d’igualtat i les bones pràctiques que porten a terme les organitzacions, s’ha comptat amb una taula rodona diversa, quant a sectors de procedència, amb: Raquel Díaz Caro, cap de responsabilitat social, dona i diversitat a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB); Laia Ginesta Muñoz i Aldana, directora general de Tanit Singular i colíder d’Atípcis SCCL; Sergio Mora codirector de Bama Psicologia i Marta Macias Quesada, sòcia fundadora de Coop4eQuality Proyectos de Innovación Social i membre de l’equip directiu de l’Escola d’Igualtat, com a moderadora.

Per altra part, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Sonia Guerra López, ha ressaltat l’educació en clau de gènere i les diverses bretxes que pateixin les dones: bretxa salarial, reproductiva, educativa i la bretxa dels somnis, allò que les nenes somien ser i que acaben sent.

Finalment, Anna Mercadé Ferrando, presidenta d’honor de l’ODEE, ha manifestat que no només cal el treball persistent i la constància en aportar dades, fer estudis, formar, visibilitzar el talent femení, aplicar mesures correctores als biaixos, la corresponsabilitat, sinó també cal un canvi en el sistema de creences i un pacte social entre dones i homes.

Com deia Simone de Beauvoir: “No oblidin mai que n’hi haurà prou amb una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones tornin a ser qüestionats.”

Més informació:


Subscriu-te al nostre newsletter

Pin It on Pinterest